Tradicions de Tots Sants

El 31 d'octubre, revetlla de Tots Sants o Nit de les Ànimes, antigament a Mallorca era costum fer desjuni el dissabte de Tots Sants i resar el saltiri.

És coneguda com la Nit de les Ànimes, ja que hi ha la creença que és en aquesta data  quan les ànimes dels avantpassats tornen a la llar on han viscut. Per això era costum espelmes i altres llums de flama, sovint a l'interior de càntirs i fruits del temps, com les carabasses, que acostumaven a decorar i que es col.locaven a la porta de la casa, a les habitacions o a la cuina perquè les animetes trobessin el camí. També s'encenia el foc de la llar perquè s'escalfassin, s'obrien le sportes, esposava un plat més a taula parada pel difunt, i fins i tot es deixava un llit preparat i calent per si volia colgar-se, amb el cobertor obert. 
Era usual tenir la precaució de llevar els objectes dels racons, a fi de permetre a les ànimes que s'hi poguessin posar. 

Quan es feia la castanyada, s'advertia als infants que no es mengessin totes les castanyes i en deixassin algunes per les ànimes, ja que si no, en la nit els anirien a estirar dels peus mentre dormien. Si els menuts deixaven alguna castanya als peus del llit o a altre indret de la casa, a l'endemà hi trobaven un panelle, que l'havia deixat l'ànima. 

En alguns pobles de Mallorca, els infants posaven una castanya a cada escaló de l'escala de la casa o pels racons i d'altres resaven un parenostre en menjar-se-les perquè, a la nit, els morts no se'ls enduguessin.

La celebració de la Nit de les Ànimes també propiciava en alguns indrets processons carnavelesques, amb representacions dels esperits que la tradició popular ha creat al llarg del temps; fantasmes, ànimes en penna i altres éssers. Aquesta expressió  de la dimensió terrorífica de la festa és el que conecta més avui dia amb les celebracions de "Halloween" anglosaxó, implantades a Mallorca en els darrers anys com a fruit del procés de globalització. Les carabasses, que en son elements tant característic, ho son ben igual de la Nit de les Ànimes tradicional mallorquina. Es retallaven i decoraven, fent-los talls a mode d'ulls i boca, i s'usaven com a fanals que en la nit, amb espelmes a l'interior i col.locats darrera els vidres de les cases, feien por a la gent que passava pel carrer. La polpa era estojada i aprofitada per fer-ne confitura de cabell d'àngel.

Comentaris

Entrades populars