Biel Massot i Muntaner, guardonat pel premi Aina Moll a la Nit de Cultura de l'Obra Cultural Balear

El passat dijous 29 de desembre, va tenir lloc a Palma la trentena Nit de Cultura, organitzada per l'Obra Cultural Balear, on s'entreguen els premis 31 de desembre.

Podem estar ben contents tots els portolans, perquè el Premi 'Aina Moll i Marquès' va ser concedit al nostre estimat portolà Biel Massot i Muntaner.

Farem uns breus punts de perquè es va presentar la seva candidatura a traves de l'OCB Marratxí per tal de que vos doneu compte, que aquest portolà és una persona apasionada amb la recerca d'informació del municipi de Marratxí:

En Biel va nèixer a Palma però de ben petit va venir a Pòrtol on ha transcorregut tota la seva vida. Va crèixer rodejat de llibres antics i novells, diaris, revistes i cartes, passaven els capvespres entorn del braser i recitaven poemes de Maria Antònia Salvà.

És mestre (1980), llicenciat en Filologia Catalana (1988) per la UIB i Màster en Periodisme i Comunicació (1993). Des de 1980 és professor del Col.legi Sant Gaietà de Palma.

Ha lluitat en tot moment per la defensa de la llengua i la cultura. Va iniciar amb la col.laboració d'altres integrants del grup d'esplai Focs i Olles, Pòrtula. Revista que va sortir a la llum el desembre de 1981, sortiren al carrer més de 300 números; notícies, crítiques, actualitat, història de nostre terme, gloses, romanços, cultura popular, música, joves, fotografies antigues, entrevistes... L'objectiu principal de Pòrtula era "promoure i defensar l'ús de la llengua catalana, la cultura que ens és pròpia... i els trets fonamentals que configuren l'essència mallorquina i, més particularment, la de Marratxí.
Un gran tresor que va ser visible fins al 2007.

Però en Biel no va deixar que morís i ja està, a partir del 2008 va engegar un programa de ràdio a Radio Marratxí "Amb P de Pòrtula", les ones radiofòniques escamparen arreu de l'illa el missatge de la llengua i de la identitat, sense oblidar la música. Mitjançant entrevistes a nombroses i diverses personalitats de Marratxí. També té el seu bloc "Amb P de Pòrtula" amb moltíssima informació.

Un bon investigador, ha dedicat molt de temps a l'estudi de la història de Pòrtol i de Marratxí. S'interessà pels topònims del terme, amb els malnoms, costums i tradicions, també amb la reconstrucció de les genealogíes de les persones que viuen, han viscut, o tenen a veure amb Marratxí.  
Al 2014 va crear la pàgina web Marratxipèdia, una gran enciclopèdia que va publicant moltíssima informació sobre el municipi, també amb ajuda de diferents col.laboradors, on tothom pot fer consultes del que vulgui cercar. 
També és present a les xarxes socials, el Facebook de Marratxipèdia.

Ha publicat molts de treballs, juntament amb altres persones, referents a Marratxí. Ha participat a les Jornades d'Estudis Locals organitzades per l'Ajuntament de Marratxí. 
Ha col.laborat amb la nostra pàgina web fent estampes durant molt de temps.
Des de fa un parell d'anys fa una xerrada per les festes del Carme a l'església explicant les primícies novetats de la seva investigació. 
També li agrada molt la música, va ser uns dels fundadors de "Coral Veus de Marratxí" on hi dedicà més de 10 anys. i també li agrada la poesia, però és la part més desconeguda que tenim d'en Biel.

En definitiva, després d'aquesta llarga descripció, en Biel Massot i Muntaner, persona singular de Pòrtol, una persona que dona gust xerrar amb ell perquè no et cansaries mai d'escoltar-l'ho, té un cervellet que pareix un ordinador amb tot ben ordenat i guardat dins carpetes .... 
té més que merescut aquest reconeixement de l'OCB, des de Pòrtol.cat estam molt contents i agraits de tota la feina que fa pel nostre poble, per la nostra cultura.

La nostra més sincera enhorabona Biel!



Comentaris

Entrades populars